Kommentar af 
Thomas Larsen

Udsigten til Løkke som kongemager ved næste valg får nogle til at juble – og endnu flere til at gyse

Drømmer Lars Løkke Rasmussen om at blive statsminister for tredje gang? På Borgen er de færreste i tvivl. De holder et vågent øje med ugens omtalte fødselar og den kurs, han lægger, skriver Thomas Larsen.

På Christiansborg ved alle, at Løkke ikke har fået malet sit portræt endnu, hvilket tolkes som udtryk for, at han ikke har opgivet drømmen om Statsministeriet, skriver Thomas Larsen.
På Christiansborg ved alle, at Løkke ikke har fået malet sit portræt endnu, hvilket tolkes som udtryk for, at han ikke har opgivet drømmen om Statsministeriet, skriver Thomas Larsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Thomas Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da statsminister Mette Frederiksen i onsdags talte for Lars Løkke Rasmussen ved hans 60-års fødselsdag, gjorde hun det klart, at Danmarks udenrigsminister og lederen af Moderaterne er en "drama-queen".

En mand, der lader temperamentet flamme, og som kan smide med papirerne og udvandre fra møder, når tingene ikke går hans vej.

Men – tilføjede statsministeren – han kommer altid tilbage.

Iagttagelsen indrammer Løkkes position i dag, hvor han igen er placeret i magtens centrum efter et ekstraordinært comeback.

I de seneste dage er hans på én gang imponerende, omtumlede og til tider pinagtige karriere blevet beskrevet i alle medier, og han har selv bidraget med en ny lydbog, hvor man kan høre, hvor han står i dag, og hvor han vil hen med den regering, som han selv har været en afgørende arkitekt bag.

Læs også

For mange er en 60-års fødselsdag en anledning til at gøre status og forberede tilbagetrækningen. Sådan forholder det sig ikke med Løkke. Her handler det centrale spørgsmål snarere om, hvorvidt han en dag vil kunne krone sin genkomst med en tredje periode som statsminister?

Perspektivet får nogle til at juble. Og endnu flere til at gyse. Men det er ikke desto mindre et scenarie, som politikere fra både rød og blå blok har blik for, og som optager hans nuværende samarbejdspartnere i Socialdemokratiet og Venstre.

På Christiansborg ved alle, at Løkke ikke har fået malet sit portræt, sådan som det er sket for andre tidligere statsministre, og det tolkes som udtryk for, at han ikke har opgivet drømmen om – igen – at kunne sætte sig til rette i chefstolen i Statsministeriet.

Som matematikken ser ud, får de blå partier hårdt brug for Løkkes mandater, hvis deres drøm om et borgerligt regeringsskifte skal være realistisk.

Thomas Larsen

Hvis Løkke formår at fastholde opbakningen til Moderaterne – og hvis Radikale forbliver marginaliserede og sat skakmak af Løkke – kan han komme til at sidde med de afgørende mandater efter næste valg.

I sin nye lydbog bedyrer han ganske vist, at han ikke vil være statsminister i en blå regering, hvis han skal være afhængig af Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne. Hvilket flugter med hans udtalelser i de senere år om, at det er afgørende at styrke den politiske midte og holde "yderpartierne" ude.

Men som alle kommentatorer har bemærket, har Løkke igen og igen vist, at han er i stand til at revurdere sine synspunkter. Og det gælder især, hvis magten er indenfor rækkevidde.

Som matematikken ser ud, får de blå partier hårdt brug for Løkkes mandater, hvis deres drøm om et borgerligt regeringsskifte skal være realistisk. Selv om reservationerne overfor Løkke er udtalte i de blå partier, er det også erkendt, at formanden for Moderaterne bliver umulig at komme udenom. Og de ved, at de kan blive nødt til at gøre ham til regeringschef, hvis en blå regering skal kunne dannes med hans støtte.

Løkke kan imidlertid også blive en afgørende aktør for de røde partier. Skal Socialdemokratiet holde fast i regeringsmagten, bliver Løkke formentlig igen manden, man skal have med i ligningen.

Læs også

I en aktuel analyse har Politikens erfarne iagttager, Elisabet Svane, peget på, at Løkke og Moderaterne orienterer sig mere mod Socialdemokratiet end mod blå blok.

Igen flugter det fuldstændig med den politiske analyse, han lavede, da han i foråret 2019 – mens han stadig var borgerlig statsminister – udgav bogen "Befrielsens øjeblik", hvor han lagde afstand til det borgerlige samarbejde og rakte hånden ud til Mette Frederiksen med et ønske om at samarbejde over midten.

Denne tankegang fastholder han i sin nye lydbog, hvor han siger: "Hvis jeg skulle blive statsminister ved at iklæde mig – i overført betydning – de fodlænker, Inger Støjberg i så fald ville forsyne mig med, så ville jeg jo ikke troværdigt kunne komme til at give det bidrag til dansk politik, som jeg synes, Moderaterne har givet de sidste år."

Løkke vil være klar til få det optimale ud af situationen, hvis han skulle lykkes med at blive den afgørende brik for både rød og blå blok.

Thomas Larsen

Som nævnt er alle iagttagere enige om, at Løkke nok godt kunne leve med en fodlænke, hvis det er adgangsbilletten til Statsministeriet. Men flere centrale toppolitikere fra både blå og rød blok tror faktisk mest på, at Løkke selv helst vil holde fast i sin alliance med Socialdemokratiet.

I analysen fra Elisabet Svane fremhæves det, at flere topsocialdemokrater i dag ser Løkke som vejen til at genvinde regeringsmagten for tredje gang. Dette er interessant nok også et perspektiv, som SF-formand Pia Olsen Dyhr har øje for.

I den forbindelse skal man lægge nøje mærke til, at SF-lederen i interviews har åbnet for, at hun godt kan se sig selv i et rødt regeringssamarbejde, hvor Moderaterne deltager. Den slags udtalelser er udtryk for rettidig omhu, hvor Dyhr forbereder sit bagland på, at Løkke også en dag kan blive en partner for SF.

Et godt gæt er, at Løkke vil være klar til få det optimale ud af situationen, hvis han skulle lykkes med at blive den afgørende brik for både rød og blå blok. Og hvorfor egentlig fortsætte som kongemager, hvis man kan blive konge?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Larsen

Politisk kommentator
fellow (Stanford Uni. 2000), journalist (DJH 1988)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00